Те изглеждат беззащитни и безпомощни, но в действителност са способни на

...
Те изглеждат беззащитни и безпомощни, но в действителност са способни на
Коментари Харесай

5 суперспособности, които притежават малките деца

Те наподобяват беззащитни и безпомощни, но в реалност са способни на удивителни неща! Какви суперсили имат децата до 3-годишна възраст, вижте сами.

1. Воден инстинкт

Човек идва на този свят с набор от инстинкти, които работят добре досега, в който мозъкът не се развие задоволително, с цел да поеме контрола над оцеляването. Един от тези инстинкти е „ рефлексът на гмуркането ”, който се среща още и при тюлените и други животни, обитаващи водна среда. Ето по какъв начин работи той: ако бебе до 6-месечна възраст бъде сложено във вода, то рефлекторно ще задържи дишането си. В същото време, пулсът ще се забави, като по този метод сърцето оказва помощ на организма да запази повече кислород, а кръвта ще стартира да циркулира преимуществено между жизнено-важните органи: сърцето и мозъка. Този рефлекс оказва помощ на бебето да остане под вода по-дълго от възрастен човек, без сериозен риск за здравето.

2. Обучаемост

Децата получавата знания със зашеметяваща скорост, защото всеки нов опит, който претърпяват, основава устойчиви връзки сред мозъчните неврони. Към третата година на детето, количеството на тези връзки е приблизително 1000 трилиона, което надвишава двойно количеството връзки при възрастните. Някъде към 11-годишна възраст мозъкът стартира да се освобождава от непотребните връзка, а способността за образование стартира да понижава.

3. Квантова вътрешен глас

Житейският опит, който трупаме с израстването си за разбиране на действителността значително попречва разбирането на разпоредбите на квантовата механика, регулиращи поведението на обикновените частици. Например, съгласно квантовата механика, дадена частица, - фотон или електрон, няма тъкмо несъмнено място, не се намира „ нито тук, нито там ”, а едновременно участва и на двете места, и сред тях. Образно казано, цялата тази история наподобява повече на облак, в сравнение с на пинг-понг. В мащабите на огромни групи частици тази „ размитост ” изчезва и се появява конкретно местоположение на обекта. Но, по-лесно е да се опише, в сравнение с да се разбере: интуитивното осмисляне на тези закони не е било по силите даже на Айнщайн, що остава за средностатистическия човек. 

В най-ранната си възраст децата обаче към момента не са привикнали към точната яснота на възприемането на действителността, което им разрешава интуитивно да разбират квантовата механика. Във възрастта до 3 месеца те нямат образувано възприятие за неизменност на обекта, тоест, не осъзнават, че даден предмет може да бъде единствено на несъмнено място в несъмнено време. Игрови експерименти като играта Peekaboo показват удивителната интуитивна способност на бебетата да допускат наличие на предмети в абсолютно всякакви места едновременно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР